Schicker, Alexander, MSc

MSc Alexander Schicker
SEC D 2
Scheuchzerstrasse 7

Alexander Schicker worked as a scientific collaborator at the Swiss Federal Institute of Technology Zurich (ETH Zurich). He belonged to the research group of Prof. Dr. Roman Boutellier, who chairs the fields of Technology and Innovation Management at the Department «Management, Technology, and Economics» (D-MTEC).

Alexander Schicker was born on March 30, 1974 in Baar, Switzerland. He made an apprenticeship in banking and worked for six years in the banking industry in different fields, but mainly in finance and portfolio management. From 1997 to 2000 he attended the matura for adults at the Kantonsschule Reussbühl. In 2000 he left the finance community and began his studies in natural sciences, which were completed in 2006, when he received the degree in natural science with focus on biotechnology from the ETH in Zurich. His majors were bioprocess engineering, gene- and enzyme technology, microbiology, pharmacology and business economics.
In 2004 he studied for six months at Northwestern University in Evanston, Illinois, USA. The focus of the studies was functional genomics, molecular genetics, animal viruses and conservation biology. Additionally, he took part in a research project about matrix-proteins of influenza viruses.

His research interests lie in the M&A and alliance activities between the biotech and pharmaceutical industry and the valuation of biotechnology companies and their R&D projects.

12/2006-06/2008 Chartered Financial Analyst (CFA)
10/2003 – 03/2006 ETH Zurich, Master of Science ETH in biology
Specialization in biotechnology
Majors:
• bioprocess engineering
• gene- and enzyme technology
• microbiology
• pharmacology
• business economics
10/2001 – 10/2003 ETH Zurich, basic studies in biology
10/2000 – 7/2001 ETH Zurich, environmental Sciences
02/1997 – 06/2000 Kantonsschule Reussbühl, Maturity